24.06.2024

Той те е освободил от веригите

Не си завързан!

Всеки е виждал дворно куче. Някои от тях тичат безгрижно из двора. Други си имат колибка и са завързани близо до нея.

Аз съм виждала куче завързано със синджир и този синджир е закачен за телта, на която се простират дрехите на двора. Така кучето може да ходи свободно от единия край на телта до другия но без да се отдалечава от мястото за простиране. Стопаните не правят това, за да пази кучето прострените дрехи. Целта е то да не обикаля свободно из двора, а да поддържа един и същи маршрут, като в това време не стои на едно място. Когато дълги години това куче върви по този начин, то запомня пътя. Естествено е то да иска да се движи повече и още от малко да се е опитвало. Дърпало се енергично, искало е да се отскубне от веригата, но е запомнило че отърване от нея няма и единственият път е да обикаля от единия край на телта до другия. Дори ако стопаните откачат синджира, с който е завързано кучето и го освободят, то ще продължава да тича от единия край на телта до другия, без да знае че е свободно и че може да обикаля целия двор където си пожелае.

Можеш само да съжаляваш едно такова куче! Но знаеш ли, че има хора които се намират в подобна ситуация! Учудва ли те? Просто е. Има хора толкова здраво завързани за греха. Цял живот като това куче са вързани за някакъв навик или любимо удоволствие. Тичат от единия край на “телта” до другия. Понякога дори може да им се иска да се откъснат от веригата, но са здраво завързани за нея. И си мислят, че отърване няма, че това е единственият начин да прекарат живота си.

Начин обаче има. Исус се “завърза” за кръста и по този начин разкъса веригите на греха за всеки един човек. Веригата пада. И ако този човек е осъзнал какво е направил Исус за него, той може свободно да тича напред и да се радва на живота си. Но за съжаление има и такива хора които не могат да разберат смисъла на Исусовата жертва. Макар и отвързани, те продължават да обикалят по познатия вече път, без да се възползват от възможността да живеят свободно.

Помисли за себе си. Опитай се да осъзнаеш дали си завързан за нещо, което те кара като онова куче да влачиш тежката верига, без да можеш да промениш посоката. Исус разкъса и твоята верига. Последвай го и изживей свободата, която Той ти подарява! Тогава ще осъзнаеш колко тежък е бил живота ти и колко много си изгубил, докато си бил завързан за навика, за греха, за страха, за тъмнината…

Автор Zlatna kotva

Подобна публикация можеш да откриеш, като натиснеш тук.

zlatnakotva

"Зная в Кого съм повярвал!" - 2Тимотей 1:12

View all posts by zlatnakotva →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *