24.06.2024

На неговия празник – без него

Цитат от книгата 
"Радостта от спасението" 

Преди много години в едно малко американско градче живял човек, който бил обичан и уважаван от всички поради добрите му дела на жертвоготовност и помощ. Освен това цялото общество му се чувствало задължено, тъй като при някакво бедствие той проявил находчивост и героизъм, с които спасил много хора.

Години наред всички говорили за неговите изключителни човешки качества, докато един ден решили че трябва да изразят признателността си към този прекрасен човек. В общинското управление направили специален план-сценарий за едно благодарствено тържество с песни, веселия, речи и накрая едно голямо угощение, на което техния любимец трябвало да произнесе реч. Избрали рождената му дата като най-подходяща за този случай. Празненството преминало великолепно, точно според плана. Всъщност имало такъв блестящ успех, че гражданите решили да го превърнат в ежегодно честване.

През следващите години тези тържества ставали все по-пищни, а програмата все по-богата. Събрали и специален комитет по подготовката и организацията, който трябвало да се погрижи за всичко необходимо. Но станало така, че все по-малко и по-рядко се сещали за “патрона” на техния празник – добрият човек който бил причината за всичко това. Докато накрая веднъж гражданите били толкова заети с подготовката на празника, че изцяло забравили да го поканят на неговия собствен рожден ден.

Може би е уместно да направим една аналогия с начина по който хората от цял свят празнуват Рождество Христово. Трябва да кажем че всеки ден е еднакво подходящ за да отделим внимание на Христовото рождение.

В много домове и сърца вместо да влезе в Христос се настанява Коледата. Даряват се щедро подаръци на близки и приятели както и на редица други “задължителни хора”. Купища от поздравителни картички и писма ще бъдат написани изпратени и прочетени. И разбира се ще донесат радост, но колко време и внимание ще бъде посветено на Божието слово и на самия Христос?

Този път няма ли да поканим Исус да присъства на своя рожден ден?

Подобна публикация можеш да откриеш, като натиснеш тук.

zlatnakotva

"Зная в Кого съм повярвал!" - 2Тимотей 1:12

View all posts by zlatnakotva →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *